קבלת החלטות

קבלת החלטות היא למעשה שגרת חיינו ומהותם. אנחנו כל הזמן נדרשים לקבל החלטות ולמעשה אם נחשוב על כמעט כל החלטה שאנו מקבלים ניתן לחלק אותה לדילמות משנה שמרכיבות אותה.

כנצר לגזע האדם החושב אנו מתלבטים כל הזמן. לפעמים אנו עושים זאת מבלי להרגיש. בזוגיות, בגידול הילדים, בעבודה, עם חברים, בעת רכישה, פנאי,משחק ואף בשעת השינה. אנחנו כל הזמן נדרשים לקבל החלטות ולפתור דילמות. בין אם אתה מפשוטי העם ובין אם אתה בכיר בארגון, אתה נאלץ ונדרש לקבל החלטות על בסיס יומיומי כאשר המשותף לרובן הוא המידע העצום העומד לרשותך ושאתה מאמין שהוא חיוני על מנת לקבל החלטה מושכלת.

בבואנו לבחור פתרון בנוגע להחלטות מורכבות , המבוססות על מידע רב, ישנם שני מושגים שבהם אנו ניתקל שוב ושוב. הראשון הוא כמובן תחושת בטן, או בשמה האחר, אינטואיציה. זהו אחד הכלים החזקים ביותר שהעניק לנו הטבע בבואנו לקבל החלטות , והוא שימושי מאד מאחר והוא למעשה משקלל את כל ההחלטות הקודמות שקיבלנו ואת ניסיון החיים שלנו בנושא. תחושת הבטן היא תוצאת החישוב המקבילי של הזיכרון והאמוציה, בניגוד לפתרון הרציונלי שהוא למעשה חישוב לינארי שעושה המוח באמצעות ההיגיון והנתונים היבשים שעומדים לרשותו. יש המאמינים כי תומכי האינטואיציה טוענים שבכל מה שקשור להחלטות לטווח ארוך, שכמות המשתנים בו היא עצומה, אין אלא לסמוך על האינטואיציה בלבד וכל מחשבה רציונלית רק תכשיל אותנו. המפלט השני של המתלבט היא חכמת ההמונים או בשמה העממי יותר, תופעת העדר. אנו נוטים להתבונן בהמון ובהחלטות שהוא קיבל בנושא מתוך תחושה שאם כולם אומרים כנראה שזה נכון. כלי זה, למרות  המוניטין המפוקפק לו הוא זוכה, הוכח גם הוא כיעיל ביותר, ולמעשה הוא מבוסס בחלקו על על תורת האבולוציה של דרווין. כשחושבים על זה, גם הטבע מאמין בזה. שימו לב איך כשאשר אתם באים לקבל החלטה אתם נעזרים בדמויות מבין החברים שלכם, ומדמיינים מה הם היו אומרים לכם או מחליטים באותה סיטואציה.  זו למעשה חכמת המונים הווירטואלית שאתם מנסים ליצור בראשכם. לפעמים זה עובד, בדרך כלל  אתם רק שומעים שוב את עצמכם, מתחפשים למישהו אחר.

גורמים משמעותיים נוספים בקבלת החלטות מלבד הגיון ואינטואיציה הם זמן והאלטרנטיבה, החלופה.

לפעמים יש צורך לקבל החלטה בזמן קצר. אם זה בגלל חלון הזדמנויות שעומד להיסגר, ואם זה בגלל אופי ההחלטה או עולם התוכן שלה. במקרים כאלו, יש לזכור שהחלטה תחת לחץ היא כמעט תמיד החלטה גרועה. אלו בדרך כלל המקרים בהם יש לסמוך על האינטואיציה ולנסות לאסוף כמה שיותר מידע זמין מהסביבה משום שניתוח רציונלי הוא תמיד איטי יותר.

החלופה היא למעשה נקודת הייחוס בכל מצב של קבלת החלטה. כל פתרון צריך בסופו של דבר להימדד אל מול האלטרנטיבה. ולכן תוצאות מענינות ניתן לקבל כאשר מכינים טבלה רב ממדית ( מטריצה ) הבוחנת את כל האפשרויות העומדות בפנינו. התוצאות הן מפתיעות ולא תמיד הבחירה הטבעית היא הבחירה המתקבלת בחישוב שכזה. על מנת לנהל חישוב מורכב שכזה יש לשקלל את האפשרויות בצורה של ליגה כאשר כל חלופה נמדדת אל מול כל האחרות ביחס למתח סדר העדיפויות שאתה מגדיר לעצמך ומשקלה של כל חלופה בסולם זה.

הדילמות , שהן אבני הבניין של קבלת ההחלטות הן רבות ואתר זה מתיימר לעזור לכם בהתמודדות המורכבת הזו.

אם באמצעות יצירה ושיתוף דילמות  עם חברים קרובים וגולשים ואם באמצעות השתתפות פעילה בדילמות שנבחרו על ידי המערכת.

בהצלחה.